فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد و کسب و کار
پیاپی 14 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد صادق علیپور*، مینا شریعت جعفری صفحات 1-16
    سال 1389، دولت در راستای آزادسازی قیمت ها در حوزه انرژی و تخصیص عواید حاصل از آن به حوزه های عمرانی، خانوار، تولید، بهداشت و سلامت گام برداشت. در این میان، باتوجه به آزادسازی قیمت‎ها، به ویژه در حوزه انرژی و مواد اولیه، مسائل تولید به شدت مورد توجه قرار گرفت. در این میان، نقش بهره‎وری و تغییرات آن که می تواند ادامه تولید بهینه را تضمین کند و یا با مخاطره مواجه سازد، چگونه است؟ پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر تجزیه و تحلیل، توصیفی همبستگی و از بعد روش، گردآوری اطلاعات اسنادی، کتابخانه ای است. جامعه آماری، صنایع غذایی ایران است. دوره زمانی پژوهش نیز از سال 1358 تا 1392 است. همچنین، فرضیات این پژوهش، براساس داده های جمع آوری شده و با استفاده از مدل حداقل مربعات معمولی(OLS) و به کمک نرم افزار E-views 7 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تفضیلی پژوهش نیز در زیر بیان می شود:متغیر سرمایه فیزیکی و ماشین آلات بخش صنایع غذایی، در سطح خطای 5 % معنادار است و بر بهره وری صنایع غذایی، اثر منفی و معناداری دارد. متغیر سرمایه انسانی بخش صنایع غذایی، که در سطح خطای 10 % است و بر بهره وری صنایع غذایی، اثر مثبت و معناداری دارد. بهره برداری سرمایه در بخش صنعتی، که در سطح خطای 5 % معنادار است و بر بهره وری صنایع غذایی، اثر مثبت و معناداری دارد. نرخ ارز موثر، که در سطح خطای 10 % معنادار است و بر بهره وری صنایع غذایی، اثر مثبت و معناداری دارد. متغیر واردات کالاهای سرمایه ای، که در سطح خطای 10 % معنادار است و بر بهره وری صنایع غذایی، اثر منفی و معناداری دارد.
    آماره احتمال سرمایه گذاری روی پژوهش و توسعه، در پژوهش حاضر، بالاتر از 10درصد است و تاثیر معناداری بر بهره وری صنایع غذایی ندارد. درنهایت، هدف مندی یارانه، که در سطح خطای 1 % معنادار است و بر بهره وری صنایع غذایی، اثر مثبت و معناداری دارد و درنتیجه، فرضیه پژوهش تایید شده است. همچنین، براساس آزمون های نقض فروض کلاسیک، درستی و خوبی برازش مدل تایید شده است.
    کلیدواژگان: هدفمندی یارانه ها، بهرهوری، صنایع غذایی
  • اورانوس پریور*، محبوبه حسنی صفحات 17-29
    این مقاله، با استفاده از مدل خودرگرسیون برداری (VAR) و خودرگرسیون ناهمسان واریانس شرطی چندمتغیره (MGARCH)، پویایی رابطه بین بازار مسکن، شاخص کل بازار سهام و نرخ ارز واقعی موثر در ایران را به صورت تجربی تحلیل می کند. به این منظور، از داده های ماهانه دوره فروردین 1383 تا اردیبهشت 1395 استفاده شده است. براساس نتایج به دست آمده، هیچ اثر معنی داری از بازده سایر بازارها بر بازده بازار مسکن وجود ندارد؛ اما اثرات منفی و معنی داری از بازده بازار سهام بر بازده بازار ارز وجود دارد، همچنین، اثرات معنی دار و منفی از بازده بازار مسکن بر بازده بازار ارز وجود دارد. علاوه بر این، در پژوهش حاضر، اثر نوسانات همزمان بین بازار مسکن، بازار ارز و بازار سهام، بررسی شده است. نتایج این بررسی ها نشان می دهند، هریک از بازارها، از یکدیگر مستقل نیستند و نوسانات در یک بازار، علاوه بر اثرگذاری بر خود آن بازار، بر دیگر بازارها نیز تاثیر می گذارد. به دلیل وجود درجه ای از نوسانات همزمان در بین این سه بازار، سیاست گذاران می توانند برای کاهش خطای تصمیم گیری، در راستای سیاست گذاری درباره یک بازار، ابزارهای سیاستی در دیگر بازارها را هم درنظر بگیرند. به علاوه، سرمایه گذاران، با تخصیص سرمایه خود بین این سه بازار، قادر خواهند بود، ریسک حاصل از سرمایه گذاری خویش را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: بازار سهام، بازار ارز، بازار مسکن، بازده بازارها، پویایی نوسانات بازارها
  • علی دهقانی*، معصومه احیایی، بیژن صفوی صفحات 31-41
    ارتباط بین کسری بودجه دولت، رشد عرضه پول و تورم، یکی از مهم ترین مباحثی است که در اقتصاد کلان مورد بررسی قرار می گیرد. در بسیاری از کشورها از سیاست کسری بودجه، به عنوان یکی از ابزارهای سیاست مالی استفاده می کنند. ارتباط بین کسری بودجه دولت و متغیرهای کلان اقتصادی که هدف این مطالعه است، تاحدی مبهم است. شواهد آماری مربوط به ارتباط متغیرهای نرخ تورم و کسری بودجه دولت و تولید ناخالص داخلی 27 کشور جهان، نشان می دهد که ارتباط بین کسری بودجه دولت و تورم برای همه کشورها یکسان نیست. برای مثال، کشورهایی مانند انگلستان، فرانسه و ایتالیا، باوجود آنکه نسبت کسری بودجه بالایی دارند، نرخ تورم در آنها بسیار پایین است. از سوی دیگر، برخی از کشورها مانند شیلی و مکزیک، دارای مازاد بودجه هستند، ولی با این حال، نرخ تورم در آنها دورقمی است. بنابراین، می توان گفت که نحوه تامین مالی و شرایط کلان اقتصادی در چگونگی تاثیر کسری بودجه بر متغیرهای اقتصادی نقش زیادی دارد. هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه بین کسری بودجه، تورم و عرضه پول در ایران  است. روش پژوهش حاضر، از نظر هدف، کاربردی و از نظر علی، پس رویدادی است. در آزمون فرضیات یک دوره زمانی 10 ساله، از سال 1383 تا 1393 درنظر گرفته شده است. در آزمون های این پژوهش، از روش اقتصادسنجی که شامل آزمون های مانایی، وایت، یوهانسون و آزمون خودرگرسیون برداری(VAR) است، برای آزمون فرضیه ها استفاده شد. یافته ها نشان داد که در پژوهش حاضر، بین کسری بودجه دولت و تورم، بین کسری بودجه و رشد عرضه پول و بین تورم و رشد عرضه پول رابطه مثبت و معناداری وجود دارد، و فرضیه های پژوهش همگی تایید شدند.
    کلیدواژگان: کسری بودجه، تورم، عرضه پول، دولت، نرخ رشد
  • سهیلا خوشنویس یزدی*، رامین رجب زاده صفحات 43-59
    تنظیم مناسب نرخ ارز، توجه به تغییرات آن و عوامل موثر بر آن، در هر شرایطی می تواند موضوعی برای بحث و بررسی باشد. ازسوی دیگر، افزایش صادرات غیرنفتی، اصلی ترین سیاست اقتصادی دولت ایران در چند دهه اخیر بوده است. برای رهایی از اقتصاد تک محصولی، توسعه صادرات غیرنفتی برای دولت ایران، یک ضرورت انکارناپذیر است. سهم ایران از صادرات جهانی، طی سال های گذشته چشمگیر نبوده و این امر توسعه صادرات غیرنفتی را در راستای کاهش وابستگی اقتصاد کشور به درآمدهای نفتی، ضروری ساخته است.
    در پژوهش حاضر، با تصریح مدل مناسب از روش اقتصادسنجی از الگوی ARDL استفاده می شود تا اثرات کوتاه مدت و بلندمدت تغییرات نرخ ارز واقعی بر صادرات غیرنفتی ایران، طی دوره زمانی 1392- 1362 بررسی شود. صادرات غیرنفتی در این پژوهش، با استفاده از متغیرهای نرخ ارز واقعی، تولید ناخالص داخلی شرکای تجاری ایران، تولید ناخالص داخلی و اعتبارات اعطایی به بخش خصوصی سنجیده  شده است. نتایج برآوردها، بیانگر این است که علائم ضرایب برآوردشده برای همه متغیرها، با مبانی نظری سازگار است و نتیجه به دست آمده نشان می دهد که تغییرات نرخ ارز واقعی، در سطح خطای 5 درصد در بلندمدت و کوتاه مدت، تاثیر مثبتی بر صادرات غیرنفتی داشته است. اثر تولید ناخالص داخلی شرکای تجاری ایران، تولید ناخالص داخلی و اعتبارات اعطایی به بخش خصوصی بر صادرات غیرنفتی نیز مثبت بوده است.
    کلیدواژگان: تغییرات، نرخ ارز واقعی، صادرات غیرنفتی، الگوی Ardl، ایران
  • محسن حمیدیان*، محمدحسن سعادتیان فریور صفحات 61-70
    هدف از این پژوهش، بررسی هزینه نمایندگی و رشد شرکت در سال های شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این پژوهش، رشد شرکت با دو متغیر رشد دارایی و رشد فروش نشان داده می شود. با نمونه ای مشتمل بر 168 شرکت در طی سال های 1389 تا 1393، و با کمک روش های رگرسیون حداقل مربعات تعمیم یافته، فرضیه های پژوهش، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج این پژوهش، حاکی از آن است که هزینه نمایندگی با رشد دارایی ها و رشد فروش شرکت، رابطه ای معنادار دارد. همچنین، این پژوهش نشان می دهد که اندازه شرکت و سیاست تقسیم سود، بر رشد دارایی ها و رشد فروش شرکت تاثیر معنادار دارد.
    کلیدواژگان: تئوری نمایندگی، رشد دارایی های شرکت، رشد فروش شرکت
  • یدالله نوری فرد*، حسن چناری بوکت صفحات 71-81
    هدف از این پژوهش، مطالعه درباره تاثیر تخصص حسابرس در صنعت، بر رابطه بین کیفیت حسابرسی با سطح وجه نقد نگهداری شده در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. اطلاعات مورد نیاز برای این پژوهش از صورت های مالی 81 شرکت در دوره زمانی 1394-1390 گردآوری شده است. در این پژوهش، متغیر مستقل، کیفیت حسابرسی و متغیر وابسته، سطح نگهداشت وجوه نقد است. یافته های حاصل از پژوهش حاضر، بیانگر این است که تخصص حسابرس در صنعت، بر رابطه بین کیفیت حسابرسی با سطح وجه نقد نگهداری شده بی تاثیر است. به عبارت دیگر، میزان وجوه نقد نگهداری شده، به عواملی غیر از کیفیت حسابرسی و تاثیر متقابل تخصص حسابرسی در صنعت مربوط است.
    کلیدواژگان: تخصص حسابرس، کیفیت حسابرسی، سطح نگهداشت وجوه نقد
|
  • Mohammad Sadegh Alipour *, Mina Shariyat Jafari Pages 1-16
    In the Iranian economy, especially after the emergence of oil and its rise in price, we have witnessed a significant government presence in the economy and the payment of all kinds of direct and indirect subsidies to the society and manufacturing sectors. In 2010, the government took steps to liberalize prices in the energy sector and allocate proceeds to construction, housing, manufacturing, health and health sectors. Releasing energy prices can have an impact on the level of manufacturing and productivity. One of these industries associated with the daily lives of people is the food industry, which plays an important role in the economy.The purpose of this paper is to examine the effects of targeting subsidies on the productivity of food industry. Therefore, the statistical society, food industry of Iran and the research period have been considered from 2006 to 2013. Using the econometric model and with the help of Eviews software, the following results are obtained.The coefficients indicate that: The physical capital and machinery variable in the food industry is significant at 5% error level and Lee does not have the required productivity in the food industry. On the other hand, effective exchange rate is one of the variables affecting the growth of production as well as productivity. This variable is significant at the error level of 10% and has a positive effect on the productivity of food industry. The results of this paper show that the variable productivity of human capital in food industry is positive and significant.The results of this paper show that the variable productivity of human capital in food industry is positive and significant. Finally, the results show that the purposefulness of the subsidy, which is significant at 1% error level, has a positive and significant effect on the productivity of food industry. In enforcing the targeted subsidy policies, businesses have been able to improve their situation and experience a competitive environment in production and increase productivity.
    Keywords: Target subsidies, Productivity, the food industry
  • Oranus Parivar *, Mahbobeh Hassani Pages 17-29
    This paper analyzes the dynamic relationship between housing market, stock market’s           general index and real effective exchange rate of Iran using VAR and MGARCH models. For this purpose, monthly data of time period between Farvardin 1383 till Ordibehesht 1395 (Persian calendar) have been used. Based on the obtained results, there is no significant effect of other markets’ returns on housing market returns, while there is a significant and negative effect of stock market and housing market returns on foreign exchange market returns. In addition, in this study, the effect of simultaneous fluctuations of the housing market, foreign exchange and stock markets have also been evaluated. The results show that each market is not independent from other markets and a single market fluctuations will affect on the other markets. Because of the degree of simultaneous fluctuations among three markets, in order to make decision in one market and reduce the errors in decision making, policy makers can also consider political tools in other markets. Furthermore, investors may allocate their assets to these three markets in order to reduce the risk of investment
    Keywords: Stock market, Foreign Exchange Market, Housing Market, Markets’ Returns, Dynamic Fluctuations of Markets
  • Ali Dehghani *, Masumeh Ehyaei, Bijan Safavi Pages 31-41
    The main objective of this study was to investigate the relationship between budget deficits, inflation and money supply growth rate in Iran as one of the most important subjects in macroeconomics. In many countries, the budget deficit policy is used as one of the tools of financial policy. The relationship between the government budget deficit and the macroeconomic variables is somewhat ambiguous. All data related to inflation, budget deficit and money supply growth rate have been collected from the Central Bank of the Islamic Republic of Iran and the Iranian Statistical Center. Econometric methods including stability test, White, Johansson and vector regression test (VAR) were used to examine the hypothesis. The results of the present study show a positive and significant relationship between budget deficit, inflation and money supply growth that confirms the hypotheses of the study.
    Keywords: The Budget Deficit, inflation, Money Supply Growth Rate
  • Soheila Khoshnevis Yazdi *, Ramin Rajabzadeh Pages 43-59
    Setting Exchange rate in a good manner, paying attention to its changes and the factors affecting it in any circumstances, can be a topic of discussion. On the other hand, an increase in non-oil exports has been the main economic policy of the Iranian government in recent decades. To get rid of single-product economy, the development of non-oil exports for the Iranian government is a necessity. Iran's share of global exports has not been dramatic over the past years, and this makes the development of non-oil exports necessary in order to reduce the country's economic dependence on oil revenues. In the present study, by stipulating appropriate model, from econometric method, ARDL model was used to examine the short-term and long-term effects of real exchange rate changes on Iran's non-oil exports during the period 1983-2013. Non-oil exports in this study have been measured using the variables of the real exchange rate, Iran's trading partners GDP, GDP and credit to the private sector. Estimation results suggest that symptoms of estimated coefficients are consistent with the theoretical basis of all variables, and results show that changes in the real exchange rate at level of 5% error in the short and long term have a positive effect on non-oil exports. Effect of Iran's trading partners GDP, GDP and credit to the private sector on non-oil exchange has been positive.
    Keywords: Real Exchange Rate Changes, Non-oil Exports, ARDL Model, Iran
  • Mohsen Hamidian *, Mohammad Hassan Saadatian Farivar Pages 61-70
    The purpose of this research is to investigate the cost of representation and growth of the company in the years companies were admitted to Tehran Stock Exchange. In this research, company growth is shown with two variables: asset growth and sales growth. With a sample of 168 companies during the years 1389-1393, the hypotheses of the research have been analyzed with the help of generalized least squares regression methods. The results of this research indicate that the cost of representation has a significant relationship with asset growth and company sales growth. Also, this research shows that company size and dividend policy have a significant effect on asset growth and sales growth.
    Keywords: Theory of Representation Cost, Growth of Company Assets, Growth of Company Sales
  • Yadollah Noorifard *, Hassan Chenari Bouket Pages 71-81
    The aim of this study is to show the effect of auditor industry specialization on the                relationship between auditing quality and level of cash holding on accepted firms in Tehran Stock Exchange. Information required for the study of the financial statements of 81 firms in the period 1390-1394 were collected. In this study, the independent variable and the dependent variable are auditing quality and the level of cash holding, respectively. The results of this study showed that the effect of auditor industry specialization has no effect on the relationship between auditing quality and level of cash holding. In other words, the amount of cash held is related to factors other than the auditing quality and the mutual influence of auditor industry specialization
    Keywords: Auditor Specialty, Auditing Quality, Level of Cash Holding